Granitul este cea mai dura piatra, impermeabil la apa si  are o rezistenta mare la substante chimice. Rezistent la abraziune, usor de taiat si prelucrat,ceea ce rezulta din acest tip de piatra este o optiune foarte buna pentru pardoseli. Placile din granit sunt potrivite pentru holuri, bucatarii, bai si alte spatii cu trafic intens.

Granitul poate fi prelucrat prin lustruire usoara sau aspect de oglinda, avand o paleta impresionanta de nuante si texturi.

Roca de granit este o roca eruptiva (in general din cuart), granuloasa, foarte dura, potrivita pentru constructii. Avand culori de la gri la roz sau aproape de rosu, granitul se slefuieste foarte bine si prezinta unele asemanari cu marmura. Ofera o rezistenta deloc neglijabila fata de grasimi, acizi si uzura.

Granitul se foloseste foarte bine in amenajari interioare si exterioare in special sub forma de pavimente si placari verticale, glafuri de ferestre, blaturi de bucatarie.

Utilitatea

Granitul este una dintre cele mai valoroase roci de constructie. Datorita compozitiei sale din materiale dure ca feldspati, cuartite, mica, care se contopesc intr-o roca foarte dura, granitul este ideal pentru blaturi de bucatarie, pentru ca lustrul lor este rezistent la acizii menajeri cum sunt otetul, sucul de citrice si este suficiet de dur pentru a rezista la zgarieturi. De asemenea, contactul cu vase de bucatarie sau lichide fierbinti nu vor afecta granitul.

In plus, granitul permite realizarea incalzirii in pardoseala, solicitand costuri reduse.
 Prin uniformitatea, duritatea, dimensiunile diferite, cromatica foarte variata si nota de eleganta oferite, este foarte recomandat pentru utilizarea sa pe suprafete mari, atat la interior cat mai ales la exterior.

Se poate folosi, de asemenea, la socluri pentru monumente, ca piatra cubica pentru pavatul strazilor, aleilor, trotuarelor, etc.

Caracteristicile tehnice generale

  • Densitate aparenta: 2.5 - 2.8 t/m3
  • Absorbtia de apa: 0.01 - 1.00 %
  • Rezistenta la compresiune: 911 - 3011 kg /cm2
  • Rezistenta la compresiune dupa 25 de cicluri inghet-dezghet: 1400 - 2600 kg/cm2
  • Rezistenta la inghet: 0.04 - 7%
Exterior

Periat - acest finisaj este unic ce da senzatia unei pietre neprelucrate. Suprafata este foarte fina, dar crestata cu ajutorul unei perii de sarma. Este aplicat pe travertin, marmura, calcar, granit., etc

Fiamat- finisaj dur care presupune incalzirea pietrei. Cristalele pietrelor vor iesi in evidenta. Procesul nu decoloreaza piatra. Este folosit la exterior, bai, bucatarii, piscine si in zonele in care riscul de alunecare este mare. Este aplicata in special pe granit.

Sablat - finisaj dur care rezulta prin aplicarea unui jet de apa si nisip.

Buciardat - finisaj dur realizat cu ajutorul unui ciocan industrial. Este ideal pentru zonele exterioare cu trafic intens si cu risc de alunecare.

Daltuit - suprafata pietrei este daltuita manual sau cu masina de cioplit.

Antichizat - pietrele cu acest finisaj au aspectul unor pietre vechi. Se foloseste in mod special la marmura, travertin si limestone.

Relief (sau dinti de fierastrau) - finisaj cu urme de fierastrau vizibile pe suprafata. Acesta este folosit in general pe pereti, porti de intrare, terase, etc.

Rostogolit - Pietrele sunt rostogolite intr-o solutie de nisip, apa si acid pentru a crea un aspect erodat, antic. Este utilizat pe o scara larga in interior sau exterior.

Natural - finisaj creat prin despicarea naturala in loc de taierea mecanica. Printre pietrele cu acest finisaj se numara ardezia si cuartitul care sunt foarte rezistente la alunecare. Excelente pentru bucatarii, bai, piscine, terase, aer liber, trotuare.

Interior

Lustruit - finisaj neted si lucios. Piatra lustruita capata o culoare mai puternica. De asemenea pune in valoare structura naturala a pietrei. Granitul si marmura sunt cele mai frecvente pietre lustruite. Acest tip de finisaj este utilizat pentru interiorul si exteriorul peretilor, interior pavaj, blaturi bucatarie, bai, etc.

Matuit - finisaj neted, dar nelucios, care scoate in evidenta culorile naturale. Suprafata pietrei capata o culoare mai deschisa decat cea lustruita, Este adesea folosita pe peretii din interior, podele rezidentiale, blaturi bucatarie, bai.

Avantajele granitului

Granitul este una dintre cele mai raspandite pietre naturale, iar multitudinea de culori a granitului face din acesta un material usor de folosit in orice desing. Aspectul granitului este diferit in masa lui, iar culoarea varieaza de la cenusiu deschis pana la albastrui, rosu, galben si multe altele.

Granitul este un material foarte dur, cu mare rezistentă la abraziuni , ceea ce îl face ideal pentru a prelua si suporta greutăţi mari, fiind folosit la realizarea pardoselilor. De asemenea se zgarie foarte greu de aceea blaturile de bucatarie sunt foarte apreciate.

Granitul este rezistent la actiunea multor acizi si solutii caustice, nu se pateaza in contact cu acizii precum sucul de lamaie, vinul, otetul, sucuri de portocale, de aceea granitul este folosit cu predilectie pentru blaturi de bucatarie sau baie.

Un alt avantaj major pentru folosiea granitului pentru blaturi de bucatarie este acela ca este rezistent la temperaturi mari si nu se crapa sau se deformeaza la contacul cu un obiect fierbinte.

Granitul este un material poros, cu absorbitie de sub 0.1% apa si igienic astfel blatul de bucatarie din granit poate fi utilizat pe toata suprafata lui ca spatiu de lucru in bucatarie.

Din granit se prelucreaza o diversitate mare de produse: blaturi de bucatarie, blaturi de baie, baruri, pardoseli, trepte/contratepte, intr-o gama mare de culori si texturi pentru toate tipurile de design. Atat montajul pe baza de adezivi, cat si montajul pe baza de sapa pot fi folosite. Ca si avantaje la manopera si montaj, mentionam: posibilitatea lustruirii canturilor, realizarea dintr-o singura bucata a blaturilor, glafurilor, ceea ce inseamna si folosirea mai putina a chiturilor de rosturi.

Culori

Produse