Marmura este o roca deosebita ce se caracterizeaza prin aportul naturii pe parcursul a mai multor milenii. Astfel in procesul de metamorfoza a calcarului, sub influenta presiunii si temperaturilor inalte, s-a obtinut calcitul cristalizat care este o roca caracterizata prin moliciune, omogenitate si rezistenta destul de mare la fisurare si spargere.

Marmura este o piatra naturala folosita de secole atat in sculptura cat si in constructii (placari si executii de piese speciale). Frumusetea marmurei este cunoscuta in toata lumea, multe din cladirile cunoscute de la noi din Romania au fost placate cu marmura (ex: Palatul Parlamentului construita aproape in intregime din marmura de Ruschita si marmura de Simeria). Marmura se extrage sub forma unor cuburi, care apoi se taie in lastre de marmura sau pardoseala de marmura la grosimea dorita; cele mai cunoscute produse din marmura sunt blaturile din marmura, glafurile din marmura, trepteleĀ  si balustradele executate din marmura alba de Carrara.

Utilitate

Marmura este folosita in special pentru placarea pardoselilor si peretilor, dar poate fi folosita cu succes si pentru obtinerea unor blaturi superbe de baie, bucatarie dar si scari sau glafuri la geam. Produsele din marmura ofera un aspect unic caracterizat prin frumuseste deosebita si eleganta.

Caracteristicile tehnice generale

  • Densitate aparenta medie: 2,7 t/m3 (+-10%)
  • Absorbtia de apa: % 0,08 - 0.11
  • Rezistenta la compresiune: 0,41 - 0.46 g/cm2
  • Rezistenta la compresiune in stare uscata: 66 - 90 N/mm2
  • Rezistenta la compresiune dupa 25 de cicluri inghet-dezghet: 56 - 80 N/mm2
  • Rezistenta la soc mecanic: 2,3 - 4.2 N/mm2
  • Se pot realiza bucati de max. 300 x 200 cm

Finisaje

Finisajul final cel mai frecvent poate fi: lustruit, matuit, antichizat, buciardat.

Avantaje

Marmura vine intr-un numar imens de optiuni de culoare, combinatii de culori, design, stil si modeleĀ  pentru ca dumneavoastra sa alegeti tipul potrivit. Aceasta gama ampla de culori si optiuni de stil usureaza introducerea pardoselei din marmura in locuinte cu diferite amenajari decorative.

Pentru cei care doresc sa-si pastreze spatiul de lucru si de relaxare intr-o maniera impecabila, prea putine tipuri de pardoseala pot egala proprietatile hipoalergenice ale marmurei, aceasta fiind rezistenta la bacterii, impiedicand totodata colectarea alergenilor precum par de la animalele de companie, polen, praf, murdarie si alte elemente ce se pot depune spre exemplu in tesatura covorului. Ca si avantaje la manopera si montaj, mentionam: posibilitatea lustruirii canturilor, realizarea dintr-o singura bucata a blaturilor, glafurilor, ceea ce inseamna si folosirea mai putina a chiturilor de rosturi.

Culori

Produse