Piatra de limestone sau carbonatul de calciu este o rocă sedimentară, de culoare albă, cenușie sau galbenă. Roca este compusă în special din mineralele calcit și aragonit ambele având formula chimică (CaCO3). Limestone-urile se formează în general din sedimente biogene, dar mai pot avea o geneză de formare prin reacții chimice sau procese clastice. Ele au o importanță economica deosebită, fiind folosite ca materie primă în industria de construcții sau sunt rezervoare naturale de depozitare a petrolului, și a gazelor naturale.
Limestone-ul este stratificat și format din schelete și cochilii de creaturi marine care au trăit în mările calde cu milioane de ani în urmă . Acesta poate conține de multe ori scoici și fosile încorporate în suprafață. Este o piatră naturală unică și uneori conține mistere vizibile ale trecutului nostru.
Limestone-ul este foarte prezent în unele dintre cele mai faimoase structuri din lume, cum ar fi Marea Piramida din Egipt, multe catedrale și biserici istorice din Europa. Limestone-ul este ușor accesibil, relativ ușor de tăiat în blocuri si ușor de folosit în sculpturi mai elaborate.
Utilizări
Limestone-urile în sine au o utilizare majoră în construcții pentru că din ele se fabrica cimentul. De aceea, toate fabricile de ciment au alături mari cariere din care se extrage limestone-ul.
Varul se fabrică de asemenea din limestone. Platoul Vascau este o zonă celebră din țara noastră de fabricare a varului, unde multe câmpuri de lapiezuri au fost distruse datorită acestei activități.
Limestone-ul mai este utilizat pentru fabricarea sodei, a sticlei, a ceramicii fine, a celulozei, a amendamentelor pentru agricultura, a cauciucului, ca fondant în siderurgie .
Caracteristici tehnice
Densitate aparentă: 2,3-2,6 t/m3
Absorbția de apă: 2,0 – 5,0 %
Rezistența la compresiune: 0,17 g/cm2
Rezistența la compresiune în stare uscată: 33,5 N/mm2
Duritate MOHS: 4
Finisaje
Poate fi tăiat și sculptat într-o mare varietate de forme și dimensiuni. Cele mai des întâlnite finisaje sunt mătuit, rostogolit și polișat.
Piatra de limestone se adaptează ușor la diferite stiluri arhitecturale, fiind și ușor de modelat.
Avantaje
Puternic și durabil
Limestone-ul este un material greu și durabil, ceea ce-l face o alegere ideală ca material pentru podele.
Natural si elegant
Culorile sale calde și neutre se potrivesc perfect cu mobilierul și decorațiunile din interior. Limestone-ul este disponibil într-o varietate de culori, nuanțe și texturi. El poate fi, uneori, poros oferind un aspect mai rustic sau mai învechit.
Întreținere scăzută
Calitatea naturală cu aspect de "tocit" (matuit) a pietrei de limestone împiedică evidențierea zgârieturilor ocazionale de pe suprafața sa. Fiind rezistent la umezeală și pete, necesită o întreținere redusă, cum ar fi curațarea cu un mop și detergent.
Aceste avantaje au menținut popularitatea limestone-ului de-a lungul anilor.