Travertinul este o roca sedimentara cimentata, mai exact, un tuf calcaros, ce se formeaza pe fundul apelor, prin depunerea carbonatului de calciu din izvoarele de apa dulce. O parte din golurile din compozitia sa sunt cimentate tot cu calcar, iar altele raman libere. Travertinul poate fi compact sau spongios, insa, in general, acesta este poros. Daca se slefuieste, respectiv se lustruieste, prin acoperirea porilor cu praf de ciment, suprafata travertinului devine la fel de fina ca marmura.
Utilizari
Travertinul este utilizat atat la placarea fatadelor caselor, cat si a peretilor interiori. De asemenea, se poate folosi pentru finisarea pardoselilor, dar si ca pavaj exterior. Daca iti doresti ca baia sau bucataria sa aiba un aspect deosebit, atunci opteaza pentru un blat din travertin. In prezent, travertinul este folosit pentru realizarea lavoarelor. Travertinul nu va avea aspectul unei culori solide, si nu veti gasi doua placi de travertin asemanatoare.
Caracteristici tehnice
- Densitate aparenta: 2,4 t/m3
- Absorbtia de apa: 1 - 2,4 %
- Rezistenta la compresiune: 0,17 g/cm2
- Rezistenta la compresiune in stare uscata: 33,5 N/mm2
- Rezistenta la compresiune dupa
- 25 de cicluri inghet-dezghet: 23,5 N/mm2
- Rezistenta la soc mecanic: 1,65 N/mm2
Prelucrari standard
- lustruit
- slefuit
- scapitat
- buciardat
- antichizat
Avantaje
Atat montajul pe baza de adezivi, cat si montajul pe baza de sapa pot fi folosite.
Printre calitatile travertinului mentionam:
- Se taie usor
- Se slefuieste bine
- Rezista foarte bine la agentii atmosferici
Pentru a-si pastra aspectul inedit, travertinul trebuie ferit de substante acide precum otetul, lamaia sau altele asemanatoare, iar curatarea acestuia este de preferat sa se faca cu un detergent special creat pentru piata naturala, cu un pH neutru, iar dupa uscarea suprafetei se trece la lustruirea acesteia.